Thursday, March 3, 2011

lepas gaduh, berbaik semula tau

Sumber: Harian Metro - 2010/07/01


PERLUKAH bertengkar dengan pasangan apabila timbul isu yang mungkin remeh-temeh sehingga boleh mengganggu hubungan?

Melihat daripada sudut berbeza, pertengkaran bahkan pertelingkahan juga ada manisnya. Sebenarnya ia turut memberi impak positif kepada hubungan suami isteri kerana kadangkala pertengkaran itu bakal mengeratkan lagi hubungan suami isteri.Pertengkaran sebenarnya adalah proses pasangan suami isteri cuba menyatukan cita rasa, tujuan, keinginan dan cara hidup mengikut kehendak sendiri. Dalam proses terbabit, keengganan satu pihak menyebabkan sebelah pihak lagi memendam perasaan sehingga menyebabkan sebelah pihak lagi tidak puas hati lalu tercetus pertengkaran.Berikut beberapa petua yang boleh dijadikan renungan buat pasangan untuk mengelak bibit pertengkaran sekali gus menyelamatkan rumah tangga:# Meluahkan isi hati.Setiap pasangan perlu berbincang dan meluahkan isi hati masing-masing bagi meredakan permasalahan.

Ada yang enggan berbincang dan lebih rela memendam saja perasaan dengan harapan segalanya akan berubah dengan sendiri dan menjadi baik suatu hari nanti.

Situasi tegang akan menjadi lebih parah apabila salah seorang mengungkit kelemahan pasangan. Sebaliknya, tumpuan hendaklah hanya kepada pokok permasalahan bukan meleret kepada perkara yang tidak berkaitan.

Dalam pada itu, jangan sesekali menggunakan kata-kata kasar ketika bertikam lidah, sebaliknya terus gunakan nama yang sering digunakan. Jika sebelum bergaduh memanggil pasangan 'sayang', teruskan ketika bertengkar.# Biar apapun gelombang pertengkaran, pastikan ia tidak berlaku di hadapan anak.Ini penting kerana ia boleh menjejaskan emosi mereka, malah boleh menyebabkan anak membuat persepsi negatif terhadap ibu bapa.

Menjadi asam garam berlaku pertelingkahan dalam hubungan, tetapi dalam apa jua keadaan, ia perlu sentiasa dibatasi dengan kesabaran.# Emosi.Jangan sesekali membiarkan emosi menguasai diri dan jangan bertindak menggunakan fizikal seperti memukul atau melemparkan barang kerana ia hanya merugikan diri sendiri sedangkan masalah tidak juga selesai.Jangan pula sesekali membenarkan orang ketiga masuk campur dalam pertengkaran seperti ibu bapa, mentua ataupun adik-beradik kerana dikhuatiri menyebabkan situasi semakin parah.# Adat.Anggaplah pertelingkahan yang berlaku sebagai adat atau asam garam kehidupan yang boleh mematangkan diri masing-masing. Ingatlah, anda dan pasangan adalah dua insan berbeza. Pasangan anda dibesarkan mengikut caranya sejak kecil, manakala anda pula dibesarkan dengan cara tersendiri.Anda bertemu dengannya setelah sama-sama dewasa, jadi jangan sesekali cuba menjadikan dirinya sama seperti anda. Cuba hormati dengan tindakan yang dilakukan. Jika tidak berkenan hati, luahkan dengan penuh diplomasi dan berikan contoh terbaik untuk dirinya berubah.


# Bertolak ansur.Jika timbul masalah, sama-sama bekerjasama dalam mengemudi alam perkahwinan.

Selepas bertengkar, jangan biasakan menyendiri atau meninggalkan pasangan kerana ia merugikan. Selesai bertengkar, peluklah pasangan seerat mungkin biarpun kita bersalah. Ungkapkan perkataan maaf dan minta perkara begitu tidak berlaku lagi. Anggaplah pertengkaran sesuatu yang positif kerana membolehkan anda dan pasangan semakin mesra.# Jangan banyak bercakap.Ketika bertengkar, hati masing-masing dalam keadaan marah. Ketika marah, pasti perkara yang logik sekalipun tidak diterima kerana masing-masing mahu menegakkan pendapat sendiri. Jika anda sebagai suami mempunyai hak untuk bercakap sekalipun, kurangkan daripada terlalu menegakkan pendapat sendiri.# Kelemahan pasangan.Jangan menyebut hal itu kerana setiap orang ada kelemahan masing-masing. Jika anda mengungkitnya, ia turut merangsang pasangan mengungkit kelemahan anda. Semakin lama ia mengundang sesuatu yang lebih parah.# Jangan tinggikan suara.Cuba bercakap dengan tenang sehingga isteri anda yang sedang marah akan turut tenang dan seterusnya dapat menyelesaikan masalah dengan lebih cepat.# Jangan bertengkar depan makanan atau di tempat tidur.Ini kerana tempat itu sepatutnya menjadi tempat anda menjamu selera dan bermesra.# Jangan keluar dari rumah sebelum selesai.Drama di televisyen sering suami segera meninggalkan rumah apabila bergaduh untuk memudahkan cerita.Tindakan ini sebenarnya akan menyebabkan isteri ditinggalkan dalam keadaan keliru. Hal ini menyebabkan dia tertekan dan anda perlu ingat anak akan ditinggalkan bersamanya di rumah.

No comments: