Tuesday, August 25, 2009

ReNoVaTe....

perhatian kepada semua pembaca..
blog ini sedang dibaik pulih...
harap maaf diatas kesulitan yang berlaku...

Sunday, August 23, 2009

SuraT Dari aNa

ngah dok cek email pas tue meera teringat kembali email yang dihantar oleh kawan meera sebelum nie.. email ni dari husna tapi husna memforwardkan kepada semua kawan2 meera yang lain terutamanya yang sangat mengenali 2 orang rakan meera yang ada sedikit salah faham.. meera tak nak citer panjang. lepas korang semua da baca apa yang meera forwardkan nie.. ley ar pikir2 pa yang terbaik untuk diorang nie.. memang betul ar pe yang husna gitau kat citu..
--------------------------------------------------------------------------------------------
salam smua sahabat2. ini aku husna. aku kawan zainab dan juga kawan shahana. disini aku ingin menyampaikan amanah shahana yg ingin aku hantar benda ni kepada smua kawan2 yg mengenali mereka berdua. harap selepas ini x ada siapa lagi membangkitkan isu mereka berdua. kita sebagai sahabat bantulah mereka untuk berbaik. jgn kita mengeruhkan lagi keadaan sedia ada. harap semua faham n tidak misjudge me as busybody.
N kawan2..
tgok gambar yg aku attach tu.
kan best kalau persahabatan kita camtu slamanya.
biarkan kenangan persahabatan manis smuanya.


---------------------------------------------------------------------------------------------
--- On Wed, 8/12/09, Nurul Shahana Abu Bakar <ana_kda88@yahoo.com.my> wrote:

From: Nurul Shahana Abu Bakar
Subject: aku and siti zainab
To: aain_88@yahoo.com
Date: Wednesday, August 12, 2009, 10:27 PM

assalamualaikom.....apa kabar??? harap2 sht la...lau x sht....cpt2 jmpaaku..huhuhu...doktor pakarsakit jiwa....hehe...gurau jek....
firstly,i dont know how to tell u about this...but m try my best...to solve this situation....hope u will understand....
aku cuma nmpk jalan ni je...jaln lain aku x nmpk.....so, aku nk mntk jasa baik hang sbgai kwn....how to explain ya??
semasa aku sdg menulis e mail ni, aku dh buang smua rasa yg negtf,dh buang smua dndm, persengketaan, slh fhm n sebagainya.....aku menulis dlm keadaan seorg hmba yg takotkn azab api neraka...., seorg hmba yg lemh, sentiasa melakukn kesilpn, silap, dosa dan juga seorg hmba yg tdk tahu...bila ajlnya akn tiba.....also,seorg hmba yg sedr bhawa perhbgn sesama mnsia adalh pling pntg dlm mndptkn rhmat dan keredhaan allah.....bukn mncri slh siapa...bkn mencri kemenangan sesiapa....bgaimana terlukanya dia, begtulah juga aku,.....msg2 dgn andaian dan persepsi tersendiri, kadangkalanya salah sehingga tdk dpt mncri d mana benarnya.....hati telh dikuasai oleh syaitan durjana....dinodai oleh hasutan mnusia....sampai ke 1 thp....berlakunya slh fhm dan sengketa....walaupon pncanya sebesar zarah...tapi meninggalkan kesan yg perit seperti menahan sakit sesuatu barah....aku dgn gerak hati aku telah bertekad untuk buang semua ego, rndhkn diri dpn duniawi...kerna aku tahu, dgn tindakan ini, aku tdk akn rugi. apa gnanya kita berdoa setiap hari mohon diampnkn dosa dari ilahi, mohon ditemptkn dlm syurgawi.....tetapi d saat kita mati, kita mati dlmkeadaan dibenci. maka, tunggulah kita di hadapn syurgawi sambil menggu untk di ampuni.....dan dgn nama allh aku tdk pernh mnjdi seburuk yg dia sngka selama ini....aku mnusia biasa yg tgl dalam sekelompok mnsia yg lain...apabla diprdgrkn certa....maka aku bukakan telinga, aku bukaakn mulut untuk sma2 bercerta....tdkah semua org juga begitu????
aku berani bersumph, x perh aku terasa untk mnjadi, manusia yg berada d tgh2 dan mnjadi kepala dlm setiap keburukn mnsia.......aku jjuuga punya perasaan, yg kadang kala terguris dgn hanya 1 tndakan....atau dgn hanya beberapa sndiran.....maka aku crikn teman untuk dijdkn sndaran....maka, dgn ini, aku tdk mahu lagi keadaan ini berterusan, di saat aku menadah tgn.....kepada thn mohon diampnkn....tetapi di sudut lain, aku disingkir dan dilempar dgn perasaan pnh kebencian.........jht sgtkh aku ini,??? teruksgtkh aku ini????... hingga membiarkn diriku terus dibenci....
disini,ku mohon jasa baikmu, sebagai teman.......satukan kami dlm ikatan persahabatan.....walaupon sukar dlm pntas yg realiti.....tatapi, pupuklah hati kami berdua.....untuk buang akan semua persengketaan......andai semua ini msh lg tdk memuaskn.....aku redha dgn ketetapan thn........cumaku pinta......andai ku pergi esok atau lusa.....izinkn aku pergi dgn aman.....relakn pemergianku dlmkeadaan tenang.......andai tgnku.....tdk sempt menyentuh tgnnya dlm keredhaan,kemaafan dan kasih sayang....apa yg lagi pntg......adalah kita dgn tuhan.....aku mahu tanggungjawabku selesai sebelum aku tinggalkn dunia ini dgn aman.....
di jalan allh perhubungn ini bukan milikku, dan bkn jua milikmu, perhbngn ini adalah perncangan allah yg mengetahui segala rahsia,,,......kerana dialah aku mengenalimu...dan kerana dia juga telah menetapkn kita dalam 1 pentas yg sama....bersama perhbgn ini sdh terisi dgn ksh syg....ku pohon ampun dari hujung rambut ke hujung kaki atas semua dosa yg pernh aku lakukan.....SALAM KEMAAFAN PENUH KEIKHLASAN BUATMU ....>>>> (ZAIROL)...
persoalnnya mengapa aku x direct tros dgn dia??? aku x mahu apa2 balasan....biar thn saja yg tahu ...................aku just nak tahu......yg aku pohon kemaafan dan juga memaafkan.,.,,,,,,,,
salahnya dtg dari 2 phk.....bak kata pepatah,,,bertepok sblh tgn x kn berbunyi....
aku juga x tau mcmana nkdirect dgn dia.,...coz...takot jd lagi kesalahfahaman seperti yg berlaku dakam mesej dahulu......
so, ini x pntg...apa yg pntg skrg.....aku nkmklumkn pada semua org....yg pernh trmsuk dlm kejadian....agar tdk lagi bukakn certa tntg our persengketaan....dan tdk lagimengingtkn our permushn...let it go....dan plssssss.....keruhkn keadaan kami.....
but the point is, aku x mahu lagi berada dlm situasi ini, tdk lgi mampu menngong dosa hari demi hari....i want freedom.....aku hrp hang fhm dgn e mail aku......dan x slh fhm dgn e mail aku......okey...thanks a lot......
(doaku pada tuhan)
ya allah ya tuhanku, kau satukn lh hati kami dalam pentas dunia ini....
kau gabungkn kembali tali perhubungan yg pernh kami bina satu ketika dahulu ya alalh
kau lembutkn hati kami agar meleraikan dan melupakan semua kekusutan...
kau kerohkan keadaan kami dari ansir2 syaitan dan dugaan sertta hasutan....
kau perbaiki kelemahan kami sehingga menimbulkn kekecohan...
kau tutoplah mata kami di atas setiap keslhn yg pernh kami lakukan...
kau kembalikanlah kami ke pangkal jalan kebahagiaan...
sesungguhnya hambamu ini pernah terleka seketika...
terleka dgn nikmat yg kau berikan...sehingga alpa...pada tuntutan persaudaraan dalam islam...
ya allah ya tuhan kami...aku memohon, amat memohon , sangat memohon...dan terlalu memohon.....agar kau tengkan hati kami........sejukan darah kami ketika kami tersebut nama sahabat2 kami yaa allah...
kau tutoplah mulut2 kami apabila terlncr dalam perbualn kritikan...
kau jauhkan kami dri sebrg anasir2, fitnah dan juga kritikan yg menjunam...
kau perelokkanlah tingkh laku kami dalam setiap pertembungn yg tdk dirncg...
kau manisknlah mulut kami dalam perckpn agar tdk lagi berlaku slh fhm...
kau ampunilah dosa-dosa yg pernh kami lakukan......
kau satukanlah hati kami dan sahabat, sertasaudara2 kami ya allah...
kau satukanlah hati kami dan sahabat2, sertta saudara2 kami ya allah...
kau satukanlh hati kami dan sahabat2, serta saudara2 kami ya allah....
kau ikhlasknlah kami dlm setiap tndakan....
rabbana a tina fiduuniya hasanah...wafil a..khirotihasanatawwakina...aza..bannar...amin...ya rabbal alamin....
sincerely.....nurul shahana bti abu bakar....


so pas ni meera harap sangat diorang dapat berkawab baik semula seperti kita di zaman sekolah ari itu.. meera amik ayat dari Ken 'kenangan boleh di cari tetapi tidak boleh dibeli' renung2kan dan selamat berposa semua...

HaNa YoRi DanGo

baru bis tengok citer jepun je nie.. tajuk: hana yori dango ataupun lam komik Boys Before Flowers. citer ni berunsurkan romantik dan cuma ada 9 episod je... para pelakonnya terdiri daripada Abe Tsuyoshi, Inoue Mao, Matsuda Shota, Matsumoto Jun, n Oguri Shun.... citer ni diadaptasi dari Japanese shoujo manga "Hana Yori Dango" (boys Before Flowers) oleh Kamio Yoko..

meera gitau ar serba sedikit ek citer ni.. kisahnya mengisahkan seorang gadis, Makino Tsukushi iaitu satu2nya seorang gadis miskin yang dapat belajar di Eitoku Gakuen, sekolah yang hanya menempatkan kebanyakan para remaja yang kaya raya dan berada dan dikawal oleh 1 kumpulan iaitu Flower 4 ataupun lebih dikenali dengan F4. terdiri daripada 4 orang lelaki yang datang dari keluarga yang sangat berada dan mempunyai kuasa penuh: Domyoji Tsukasa, ketua kumpulan dan pengarah Domyoji World Finance Group; Hanazawa Rui, anak lelaki di salah sebuah syarikat yang terbesar; Nishikado Sojiro, ketua sekolah mengajar membancuh teh; dan Mimasaka Akira, mahir dalam pergaduhan. jika ada pelajar membuat kesalahan dekat F4, maka dia akan mendapat notis merah dan dibuli sehingga dibuang sekolah.

Makino berharap dia dapat melalui harinya dengan tenang--tanpa ada gangguan--tetapi satu hari, dia telah menentang Domyoji untuk mempertahankan kawannya yang yaris mendapat notis merah. malangnya, pada keesokan harinya, Makino telah mendapat notis merah. walaupun dibuli dan mendapa pelbagai masalah, dia tetap pergi ke sekolah seperti biasa kerana dia "tough weed". dia membuat keputusan berperang dengan F4. dia mula jatuh cinta kat Hanazawa RUi tetapi Rui tidak tahu dan pada masa yang sama, musuh ketatnya Domyoji Tsukasa juga jatuh cinta dengan Mikuno.. adakah Mikuno akan jauh cinta dengan DOmyoji.. sama2 kita tengok citer ni sampai habis ar.. meera tak nak citerkan.. huhuhu

lau nk tengok just klik kt link ni je: http://www.mysoju.com/hana-yori-dango/

kt bawah ni lak lagu n lirik tema citer hana yori dango..

Arashi: Wish (OST Hana Yori Dango) >> Lirik

(1)
Machi ni ai no uta nagarehajimetara
Hitobito wa yorisoiau
Kagayaki no naka e boku wa kimi wo kitto
Tsurete itte miseru yo

Koi wa todokanai toki wo keiken suru uchi ni
Tsuyoku natte yuku mono da ne setsunai mune sae

Kimi ni niai no otoko ni naru made kono boku ni
Furimuite wa kurenai mitai tekibishii kimi sa

Sugiteku kisetsu wo utsukushii to omoeru konogoro
Kimi ga soko ni iru kara da to shitta no sa
Ima koso tsutaeyou

Go to: (1)

Yasashii otoko ni narou to kokoromite mita keredo
Kimi wa sonna boku ja marude monotarinain da ne

Kaze atari tsuyoi sakamichi mo nobotte ikeba ii
Futari de ikite yukeru nara boku ga kimi wo mamoru
Chikaou

Machi ni ai no uta nagarehajimetara
Hitobito wa hohoemiau
Kane no oto hibiku toki boku wa kimi wo kitto
Tsuyoku dakishimete iru

Machi ni ai no uta nagarehajimetara
Hitobito wa ai wo kataru
Kagayaki no naka e boku wa kimi wo kitto
Tsurete itte miseru yo

Kimi wo ai shitsuzukeruv



video

Saturday, August 22, 2009

ramadhan al mubarak

bulan syaaban telah berlalu, kini ramadhan telah datang menjelma.. dugaan demi dugaan akan kita tempuhi dengan kesabaran dan ketenangan ketika menyambut ramadhan.. ramadhan pada tahun ini merupakan sejarah untuk meera kerana inilah pertama kali dalam hidup meera, berpuasa seorang diri jauh dari keluarga.. masalah dan dugaan yang meera tak dapat elakkan jadi meera terpaksa untuk berada jauh dari keluarga... masalah kewangan yang kadang kala nampak remeh tapi menyukarkan diri untuk menempuhnya.. nasib baik keluarga memahami diri ini dan memberi sokongan padu untuk meera supaya tabah di sini.. sedih hiba dah sebati dalam diri meera ari ini.. dah tak mampu meera nak mengeluarkan air mata ni kerana terlalu merindui keluarga yang jauh di mata tetapi sentiasa dekat di hati.. moga ramadhan pada tahun ini memberi erti untuk meera sekeluarga.. niatkan dihati pada bulan ramadhan ini supaya lebih tabah dan menjadi lebih matang dari sebelumnya..


Ku mengharapkan Ramadhan
Kali ini penuh makna
Agar dapat kulalui
Dengan sempurna

Selangkah demi selangkah
Setahun sudah pun berlalu
Masa yang pantas berlalu
Hingga tak terasa ku berada
Di bulan Ramadhan semula

Puasa satu amalan
Sebagaimana yang diperintahNya
Moga dapat ku lenturkan
Nafsu yang selalu membelenggu diri
Tiada henti-henti

Tak ingin ku biarkan Ramadhan berlalu saja
Tuhan pimpinlah daku yang lemah
Mengharungi segalanya dengan sabar
Kita memohon pada Tuhan diberikan kekuatan
Ku merayu pada Tuhan diterima amalan

Selangkah demi selangkah...
Dengan rahmatMu oh Tuhanku...
Ku tempuh jua


Saturday, August 15, 2009

1MaLaySia......

seni budaya merdeka : pelajar 1Malaysia.. itulah program yang meera ikut pada cuti mid sem sekarang nie.. event tue berlangsung selama seminggu bermula pada 13hb ogos until 20hb iaitu ari kemuncaknya.... so meera n the other team in UM will stay at 9th kolej tuk training tariannya.. guru tari kami dari kementerian so memang heba gak la.. garang ar die.. huhuhu

pada mulanya meera ingatkan menari n cheers sekali tapi meera n team akan mempersembahkan tarian sahaja. 3 lagu yang akan kami performancekan.. muhibah (gabungan tarian melayu, cina n india), 1Malaysia (rancak), n last joget.. antara tiga2 lagu tue meera ley follow 1 malaysia n joget je yang nampak ok.. while muhibah tue still kekok lagi.. da 2 ari berturut2 meera kena marah ngan kak huda.. macam robot.. awak sorang je yang tak dapat step yang diajar.. cam tuelah ayat yang meera kena..nak menangis pun ada gak tapi meera kuatkan semangat n azam yang meera pun akan ley lakukannya.. so meera akan wat yang terbaik..

so pas 2 ari meera practice, ari nie kami akan ke UPM tuk jumpa ngan team besar kami.. adakah kami akan performancekan ngan baik??? sama2 tunggu dan lihat je.... team arena 10 is the power...

Wednesday, August 12, 2009

eXpLoRaCe De VaRsITy

abis je program HATI kat APM, meera join lak explorace.. active tul.. huhu.. pada mulanya team meera tak nak join da explorace tue.. so meera tak pegi.. pagi ahad yang permai indah, meera pegi ar sarap.. with my roomate..
so ada ar ngan member meera sekali.. dok sembang pasal explorace yang dianjurkan oleh FESKUM tue, tup tup kwan meera yang sorang lagi tue call.. gitau die tak cukup team.. pucuk dicita ulam pun datang.. cam tau2 je yang meera memang teringin sangat nk join that event.. so lam masa 30 min je meera bersiap-siap pas tue gerak ke padang varsiti.. sib bek ada bas lalu masa meera kuar dari kolej.. alhamdulillah.. meera sampai tepat pada timenya.. lum wat pe2 lagi.. so first kami kena wat warm up lue ngan senamaerobik..badan yang rasa tak sihat2 pun da feel better.. hihihihi..

explorace pun bermula. group meera berada di kumpulan 2.. semua task sama je cuma masa pelepasan je berbeza. task pertama yang perlu buat ialah berjaln di atas tempurung kelapa.. nampak susah tapi ada skill tentu mudah kan.. team meera berjaya abiskan dalam masa yang pendek..

task kedua di main library n Institut Sains Biologi. so kami perlu berpecah.. meera n syafa pegi ke ISB manakala ifa, yan n nora di main library.. task di library ialah mereka perlu mengasingkan kacang2 n manik2.. huhuhu memenatkan.. task nie same je ngan 8plorace yang pernah dijalankan di sekitar taman asik perdana before ni.. go go cyaiyok team dark purple.. huhu.. task meera n syafa lak nampak susah tapi senang je.. tue pun kita kena relaks lue baru ley settlekan.. terketar2 tangan nak kuarkan besi pas tue sambungkan semula.. di sini team meera merupakan team yang last dalam kumpulan tue..

task seterusnya di Bangunan Peperiksan.. kami perlu meneka alat2 yang ada di motor.. huhu kenapa task tue yang ditanya.. orang pompuan bukannya tahu sangat bab2 motor.. alhamdulillah team meera dapat menjawabnya.. tue pun dok main tunjuk je. huhuhu.. so dapat ar sedikit ilmu bab motor nie.. tau naik tapi tak tak tahu benda2 lam moto wat pe ek..
bis je jawab task tue kami kena pegi ke Bank Islam lak.. disitu kami berkumpul semula n perlu pilih 1 soalan je.. no yangn kami pilih, no 2.. soalan ye.. berikan nama penuh NC.. huhuhu berputar belit nama ye. last dapat gak jawab.. PRof Datuk Dr Ghauth JAsmon.. akan kami ingat tuk sem ni je.. hihihihihi

next kami bergerak ke tasik varsiti lak.. kena berpecah dimana 3 org ke task ketupat while 2 org lg kena berkayak.. so as ussual meera n syafa yang g berkayak tuk amik barang di tengah tasik tue.. da favourite so task ni mudah tuk meera.. dapat gak pas gian tuk main kayaak.. huhuhu. pas tue meera n syafa terus ke tempat ketupat n perlu menganyam ketupat. part ni yang meera lemah.. api meera try n terus try lastly, for the first time in my life, meera dapat gak menghasilkan ragka ketupat.. memang best.. huhu pas ni kena belajar ar.. nanti family suruh wat ketupat kan da pandai anyamnya... kui kui..

bis je wat ketupat.. task yang terakhir ialah kena wat wau bulan.. ngan barang yang kurang kami cuba membuat wau seperti yang disuruh.. wat n terus wat so jadi gak ar wau bulan dark purple..

kami terus bergerak ke meja pendaftaran tuk mengesahkan kedudukan team kami.. walaupun penat kerana perlu berlari berkayuh berjalan n what ever tapi best ngat.. yang penting team kami bekerjasama.. huhu

masa yang ditunggu pun tiba tuk mengumukan keputusannya.. n kami as dark purple telah berjaya merangkul tempat ke-7.. tahniah diucapkan.. berbaloi gak kami berhempas pulas menghabiskan task2 yang diberi tadi.. yang paling manis sekali ketiga2 team dari KK8 elah mendapat hadiah.. bravo u all...
pic kt bawah ni ialah event sepanjang explorace berlangsung.....















HATI 09/10 / HaRi KeLuaRga







nilah event HATI 09/10 pada hari sabtu yang lalu. tak banyak yang diuploadkan.. pe yang meera dapat lihat dari program ni, kami semua telah berjaya menjayakan event tue dengan jayanya.. hubungan silaturrahim kami erat dan merupakan sebagai 1 family yag besar.. bersatu berganding bahu dalam menjalankan tugas masing2.. enjoy it.. miss u all.. see u all again in the next event.

Friday, August 7, 2009

HATI 09/10



PROGRAM HARI INTERAKSI

HATI 09/10

AKADEMI PENGAJIAN MELAYU,

UNIVERSITI MALAYA


TARIKH :

07 - 08 OGOS 2009


TEMA :

"SEHATI MENUJU DESTINASI"

------------------------------------------------


LAGU TEMA DESTINASI CINTA -

DATO’ SITI NURHALIZA

VERSE 1

DI HATI YANG MANA
KU TEMU CINTA TERINDAH
KAU BERIKAN KU JAWAPAN
TIADA LAGI PERSOALAN

SAMBUT CINTAKU INI SAYANG
BERSELIMUTKAN KASIH

DI RUANG HATIKU YANG TERPENCIL
MEKAR CINTA KITA YANG AKHIR

CHORUS

KINI

MENUJU KE DESTINASI

PUNCAK CINTA TERTINGGI
AKU MENUNGGU MU
AKU TAKKAN JEMU
KERNA CINTA ITU
TERMANIS BAGIKU

VERSE 2
MIMPIKU SEMALAM
KAU HADIR BERSAMA CINTA
KAU LUKISKAN DUA JIWA
LAMBANG KASIH SAYANG SEJATI

KAU DATANG BERSAMA SINAR
MENYULUH HATIKU YANG PUDAR
KINI SEMUA KEMBALI BERSERI
BILA KAU HADIRKU DAMBA

ULANG CHORUS

BRIDGE

MATAHARI MASIH JINGGA
MENYALA CINTA BAGAI BARA
PERJANJIAN KITA BERDUA
KEKAL SELAMA

BERDUA
BERDOA

BERSAMA

SAYANG


-------------------------------------------------------












gambar2 AJK HATI 09/10...