Thursday, January 21, 2010

wanita..


Sekadar renungan buat insan yang bergelar wanita. Ketahuilah betapa istimewanya menjadi wanita. Betapa bertuahnya menjadi wanita. Bersyukurlah kerana menjadi wanita.

Istimewanya Wanita :

1. Doa wanita lebih makbul daripada lelaki kerana sifat penyayang yang lebih kuat daripada lelaki. Ketika ditanya kepada Rasulullah S.A.W. akan hal tersebut, jawab baginda: "Ibu lebih penyayang daripada bapak dan doa orang yang penyayang tidak akan sia-sia."

2. Wanita yang solehah (baik) itu lebih baik daripada 70 orang lelaki yang soleh.

3. Barang siapa yang menggembirakan anak perempuannya, darjatnya seumpama orang yang sentiasa menangis kerana takutkan Allah S.W.T. dan orang yang takutkan Allah S.W.T. akan diharamkan api neraka ke atas tubuhnya.

4. Barang siapa yang membawa hadiah (barang makanan dari pasar ke rumah) lalu diberikan kepada keluarganya, maka pahalanya seperti bersedekah. Hendaklah mendahulukan anak perempuan daripada anak lelaki. Maka barang siapa yang menyukakan anak perempuan seolah-olah dia memerdekakan anak Nabi Ismail A.S.

5. Wanita yang tinggal bersama anak-anaknya akan tinggal bersama aku (Rasulullah S.A.W.) di dalam syurga.


6. Barang siapa mempunyai tiga anak perempuan atau tiga saudara perempuan atau dua anak perempuan atau dua saudara perempuan, lalu dia bersikap ihsan dalam pergaulan dengan mereka dan mendidik mereka dengan penuh rasa takwa serta bertanggungjawab, maka baginya adalah syurga.

7. Daripada Aisyah r.a. "Barang siapa yang diuji dengan se Suatu daripada anak-anak perempuannya, lalu dia berbuat baik kepada mereka, maka mereka akan menjadi penghalang baginya daripada api neraka.

8. Syurga itu di bawah telapak kaki ibu.

9. Apabila memanggil akan engkau dua orang ibu bapamu, maka jawablah panggilan ibumu dahulu.

10. Wanita yang taat berkhidmat kepada suaminya akan tertutup pintu-pintu neraka dan terbuka pintu-pintu syurga. Masuklah dari mana-mana pintu yang dia kehendaki dengan tidak dihisab.

11. Wanita yang taat akan suaminya, semua ikan-ikan di laut, burung di udara, malaikat di langit, matahari dan bulan, semuanya beristighfar baginya selama mana dia taat kepada suaminya dan direkannya (serta menjaga sembahyang dan puasanya).


12. Aisyah r.a. berkata "Aku bertanya kepada Rasulullah S.A.W., siapakah yang lebih besar haknya terhadap wanita? Jawab baginda, "Suaminya." "Siapa pula berhak terhadap lelaki?" Jawab Rasulullah S.A.W. "Ibunya."

13. Perempuan apabila sembahyang lima waktu, puasa bulan Ramadan, memelihara kehormatannya serta taat akan suaminya, masuklah dia dari pintu syurga mana sahaja yang dia kehendaki.

14. Tiap perempuan yang menolong suaminya dalam urusan agama, maka Allah S.W.T. memasukkan dia ke dalam syurga lebih dahulu daripada suaminya (10,000 thn).


15. Apabila seseorang perempuan mengandung janin dalam rahimnya, maka beristighfarlah para malaikat untuknya. Allah S.W.T. mencatatkan baginya setiap hari dengan 1,000 kebaikan dan menghapuskan darinya 1,000 kejahatan.


16. Apabila seseorang perempuan mulai sakit hendak bersalin, maka Allah S.W.T. mencatatkan baginya pahala orang yang berjihad pada jalan Allah S.W.T.

17. Apabila seseorang perempuan melahirkan anak, keluarlah dia daripada dosa-dosa seperti keadaan ibunya melahirkannya.

18. Apabila telah lahir (anak) lalu disusui, maka bagi ibu itu setiap satu tegukan daripada susunya diberi satu kebajikan.

19. Apabila semalaman (ibu) tidak tidur dan memelihara anaknya yang sakit, maka Allah S.W.T. memberinya pahala seperti memerdekakan 70 orang hamba dengan ikhlas untuk membela agama Allah S.W.T.

20. Seorang wanita solehah adalah lebih baik daripada 70 orang wali.

21. Seorang wanita yang jahat adalah lebih buruk dari pada 1,000 lelaki yang jahat.

22. 2 rakaat solat dari wanita yang hamil adalah lebih baik daripada 80 rakaat solat wanita yang tidak hamil.

23. Wanita yang memberi minum susu kepada anaknya daripada badannya (susu badan)akan dapat satu pahala dari pada tiap-tiap titik susu yang diberikannya.

24. Wanita yang melayani dengan baik suami yang pulang ke rumah di dalam keadaan letih akan mendapat pahala jihad.

25. Wanita yang melihat suaminya dengan kasih sayang dan suami yang melihat isterinya dengan kasih sayang akan dipandang Allah dengan penuh rahmat.


26. Wanita yang menyebabkan suaminya keluar dan berjuang ke jalan Allah dan kemudian menjaga adab rumah tangganya akan masuk syurga 500 tahun lebih awal daripada suaminya, akan menjadi ketua 70,000 malaikat dan bidadari dan wanita itu akan dimandikan di dalam syurga, dan menunggu suaminya dengan menunggang kuda yang dibuat daripada yakut.

27. Wanita yang tidak cukup tidur pada malam hari kerana menjaga anak yang sakit akan diampunkan oleh Allah akan seluruh dosanya dan bila dia hiburkan hati anaknya Allah memberi 12 tahun pahala ibadat.

28. Wanita yang memerah susu binatang dengan "bismillah" akan didoakan oleh binatang itu dengan doa keberkatan.

29. Wanita yang menguli tepung gandum dengan "bismillah", Allah akan berkatkan rezekinya.

30. Wanita yang menyapu lantai dengan berzikir akan mendapat pahala seperti meyapu lantai di baitullah.

31. Wanita yang hamil akan dapat pahala berpuasa pada siang hari.

32. Wanita yang hamil akan dapat pahala beribadat pada malam hari.

33. Wanita yang bersalin akan mendapat pahala 70 tahun solat dan puasa dan setiap kesakitan pada satu uratnya Allah mengurniakan satu pahala haji.

34. Sekiranya wanita mati dalam masa 40 hari selepas bersalin, dia akan dikira sebagai mati syahid.

35. Jika wanita melayani suami tanpa khianat akan mendapat pahala 12 tahun solat.

36. Jika wanita menyusui anaknya sampai cukup tempo(2½ thn), maka malaikat-malaikat dilangit akan khabarkan berita bahawa syurga wajib baginya.

37. Jika wanita memberi susu badannya kepada anaknya yang menangis, Allah akan memberi pahala satu tahun solat dan puasa.

38. Jika wanita memicit/mijat suami tanpa disuruh akan mendapat pahala 7 tola emas dan jika wanita memicit suami bila disuruh akan mendapat pahala 7 tola perak.

39. Wanita yang meninggal dunia dengan keredhaan suaminya akan memasuki syurga.

40. Jika suami mengajarkan isterinya satu masalah akan mendapat pahala 80 tahun ibadat.

41. Semua orang akan dipanggil untuk melihat wajah Allah di akhirat, tetapi Allah akan datang sendiri kepada wanita yang memberati auratnya yaitu memakai purdah di dunia ini dengan istiqamah.

6 JENIS WANITA MALANG

“Jangan engkau kahwini wanita yang enam, jangan yang Ananah, yang Mananah, dan yang Hananah, dan jangan engkau kahwini yang Hadaqah, yang Baraqah dan yang Syadaqah.”

Wanita Ananah : banyak mengeluh dan mengadu dan tiap saat memperalatkan sakit atau buat-buat sakit.

Wanita Mananah : suka membangkit-bangkit terhadap suami. Wanita ini sering menyatakan, “Aku membuat itu keranamu”.

Wanita Hananah
: menyatakan kasih sayangnya kepada suaminya yang lain, yang dikahwininya sebelum ini atau kepada anaknya dari suami yang lain.

Wanita Hadaqah : melemparkan pandangan dan matanya pada tiap sesuatu, lalu menyatakan keinginannya untuk memiliki barang itu dan memaksa suaminya untuk membelinya.

Wanita Baraqah : ada 2 makna, pertama yang sepanjang hari mengilatkan dan menghias mukanya, kedua dia marah ketika makan dan tidak mahu makan kecuali sendirian dan diasingkannya bahagianya.

Syadaqah Wanita : banyak cakap tidak menentu lagi bising.

”Dicatat oleh Imam Al-Ghazalli."

Pandangan : Amatlah mudah bagi seorang wanita untuk menjejak Syurga. Namun begitu mengapa terlalu ramai yang masih hidup dalam kejahilan? Sang suami pula perlu ingat, tidak kamu jejaki syurga sebelum keluarga kamu menjejaki syurga. Jangan ingat hendak kawin empat jika yang satu belum terbela. Yang belum kawin itu ingat, kamu terdedah kepada kemungkaran.Iman akan dicabar sehebat-hebatnya ketika ini.

Pilihlah Syurga dan bukannya Neraka. Siapa tahu, hari ini kita tak sampai ke rumah sebab di pertengahan jalan kita bertemu Izrail. Siapa tahu, hari ini hari terakhir kita berjumpa pasangan kita sebab di pertengahan jalan, dia berjumpa Izrail. Bagaimana rasanya ketika berjumpa Izrail? Untuk yang beriman, macam 700 pedang yang tajam mencucuk kamu dalam semua arah. Yang tak beriman, bayangkan pisau potong daging kat pasar itu yang tumpul. Pisau itu menetak kepala kita macam mana orang memecahkan tempurung kelapa. Kepala kita dikopak/belah dua, dipisahkan dengan kasarnya, ketika kita masih hidup. Lepas itu di kapak-kapak kan kepala kita macam tembikai. Itu baru bab kepala.

Belum masuk tangan, kaki, badan, etc.... Pernah tengok orang eksiden motor sampai kepala bersepai? Bayangkan kamu adalah orang itu. Dan kamu masih hidup semasa otak kamu tengah mengalir masuk loji najis sungai langat.

Peranan Wanita- Menjana Generasi Terbilang

ISLAM adalah agama sempurna dan lengkap dengan segala pedoman dan panduan hidup untuk umat manusia sejagat. Ia menyediakan segala peraturan dan undang-undang yang menyeluruh dalam semua lapangan hidup untuk mengemudi perjalanan manusia ke arah kesejahteraan dan kebahagiaan hidup. Salah satu aspek yang diberi perhatian serius oleh Islam ialah aspek wanita yang merupakan antara golongan manusia yang mendapat berbagai-bagai keistimewaan.

Wanita juga di antara makhluk yang diciptakan Allah untuk menemani kaum lelaki demi meneruskan kelangsungan hidup di pentas alam maya ini. Islam memuliakan wanita dengan pelbagai hak dan keistimewaan sebagaimana yang terdapat pada kaum lelaki dan makhluk-makhluk lain.

Sebelum kedatangan Islam, kaum wanita tidak mempunyai kedudukan, bahkan mereka juga tidak dipedulikan sama sekali. Mereka hanya berperanan menguruskan hal ehwal rumah tangga atau penerus keturunan manusia. Selain itu, mereka dijadikan sebagai kuli atau khadam oleh sesetengah bangsa dan ada juga bangsa yang menganggap kaum wanita sebagai barang dagangan yang boleh dijual beli. Kadang-kadang wanita akan diwarisi secara turun temurun sebagai harta pusaka jika ayahnya tidak mempunyai anak lelaki.

Apabila Islam datang memancarkan sinarannya yang penuh keadilan di sebalik perutusan Nabi Muhammad s.a.w. bersama-sama kitab al-Quran yang jelas lagi terang, ia menghapuskan adat tradisi yang sesat dan budaya hidup yang menyeleweng di mana Islam mengutuk sesiapa yang bersedih dan berdukacita dengan kelahiran anak perempuan dan cuba membunuhnya dengan menanamkan bayi perempuan mereka hidup-hidup.

Dari sudut lain, Islam mengangkat wanita sebagai tenaga kerja yang berupaya memberikan sumbangan bermakna kepada masyarakat dengan kemuliaan, kedudukan, kepentingan dan wawasannya dalam meneruskan kelangsungan hidup ini. Islam memberikan kepada wanita hak untuk hidup, hak menerima harta pusaka, hak mahar, hak nafkah, hak tempat tinggal, makanan, pakaian dan lain-lain hak seperti menuntut ilmu, hak pemilikan, hak jual beli, bekerja berdasarkan kepada kemampuannya di samping memelihara kehormatannya dan kewanitaannya.

Pendek kata, di bawah lembayung Islam wanita hidup dengan penuh kemuliaan dan penghormatan sebagai seorang ibu, isteri, anak, kakak, ibu saudara, nenek dan begitulah seterusnya .

Mulia

Seorang wanita akan menjadi mulia dan terhormat dengan perhiasan Islam yang mewarnai setiap detik kehidupannya. Dia akan menjadi seorang anak yang solehah lagi taat kepada kedua-dua ibu bapa, isteri yang taat kepada suami dan seorang hamba Allah yang bertakwa kepada Allah. Rasulullah s.a.w. pernah bersabda maksudnya: Mana-mana isteri yang mati dan suaminya redha ke atasnya, maka dia akan masuk syurga. (Riwayat Tirmizi)

Meminjam kata-kata Syeikh Mahmud Syaltut dalam bukunya, Al-Islam Aqidah Wa Syariah yang menjelaskan bahawa al-Quran banyak membicarakan isu wanita lebih daripada 10 surah, di antaranya surah an-Nisa dan surah at-Talaq. Surah yang lainnya ialah surah al-Baqarah, al-Maidah, an-Nur, al-Ahzab, al-Mujadalah, al-Mumtahinah dan at-Tahrim.


Kesemuanya menunjukkan betapa perhatian yang sewajarnya diberikan tentang wanita dalam Islam, di mana kedudukan tersebut tidak pernah diberikan oleh mana-mana agama terdahulu dan juga mana-mana masyarakat yang dipatuhi oleh anggota masyarakat sesama mereka dan dijadikan perundangan dalam hidup mereka.

Pada hakikatnya, persoalan yang timbul tentang wanita bukanlah kerana menegakkan kebenaran atau menghapuskan kebatilan, sebaliknya ia didorong oleh asabiah perkauman atau asabiah keagamaan atau terpengaruh dengan budaya asing melalui cara mengharuskan sesuatu yang dipandang baik oleh kuasa besar, biarpun ia perkara yang mungkar lagi keji dan mengharamkan sesuatu yang dipandang baik oleh golongan yang lemah, biarpun ia merupakan perkara yang sememangnya baik lagi terpuji.

Inilah di antara punca yang menyebabkan manusia memandang baik apa yang dipandang baik dan juga memandang buruk apa yang dipandang buruk. Inilah juga arus feminisme barat yang sedang membadai di pentas kehidupan ummah dewasa ini. Oleh itu, umat Islam sewajibnya berwaspada apabila berdepan dengan aliran feminisme barat tersebut yang banyak menimbulkan kekeliruan dan menggugah keharmonian masyarakat Islam selama ini.

Barangkali inilah maksud amaran Rasulullah s.a.w. kepada umatnya sebagaimana terungkap dalam sebuah hadis baginda s.a.w. yang bermaksud: Tidak aku tinggalkan selepasku fitnah yang lebih membahayakan bagi lelaki dari kalangan wanita. (Riwayat Tirmizi)

Berdasarkan maksud hadis tersebut, dapat disimpulkan betapa wanita berupaya mendatangkan bahaya yang besar kepada sesebuah masyarakat. Wanita juga boleh menimbulkan permusuhan dan peperangan antara satu bangsa dengan bangsa lain. Malah wanita berupaya mendorong seseorang lelaki untuk melakukan perkara-perkara haram yang ditegah Allah. Demikianlah betapa besarnya fitnah yang dibawa oleh wanita jika mereka tidak berpegang teguh dengan ajaran Islam. Ini kerana Islam sememangnya memelihara maruah wanita dan menjaga mereka daripada terjerumus dalam kancah fitnah yang besar tersebut.

Perlu diinsafi bahawa wanita juga adalah di antara punca utama kepada kehancuran sesuatu bangsa yang berdaulat. Dalam hal ini, Rasulullah s.a.w. pernah bersabda yang bermaksud: Berhati-hatilah kamu dengan wanita! Maka sesungguhnya fitnah yang pertama ditimpakan kepada Bani Israel berpunca daripada wanita. (Riwayat Muslim)

Menyelamatkan

Maka, tidak perlu dipertikaikan lagi bahawa Islam yang diutuskan Allah itu datang untuk menyelamatkan kaum wanita daripada sebarang penindasan dan kezaliman dan seterusnya memelihara maruah mereka sebagai insan yang mempunyai kepentingan dan hak kewajipan di dunia ini, di samping mengembalikan keadilan yang sepatutnya dimiliki oleh mereka. Islam menegaskan bahawa lelaki dan wanita adalah sama di sisi Allah taala dari segi balasan pahala dan dosa, hak untuk hidup dan sebagainya.

Ciri-ciri perbezaannya antara lelaki dan wanita cuma berdasarkan fizikalnya dan peranan yang terpikul di setiap bahu masing-masing. Sehubungan itu, Allah berfirman maksudnya: Maka Tuhan mereka perkenankan doa mereka (dengan firman-Nya): Sesungguhnya Aku tidak akan mensia-siakan amal orang-orang yang beramal dari kalangan kamu sama ada lelaki atau perempuan (kerana) setengah kamu (adalah keturunan) daripada setengahnya yang lain. (Ali Imran : 195)

Jelas di sini bahawa peranan wanita yang sebenarnya bukan sekadar melahirkan generasi baru yang bakal mewarisi kesinambungan tamadun manusia, bahkan wanita bertanggungjawab sepenuhnya membina generasi baru, mendidik dan mengasuh mereka supaya menjadi generasi yang produktif dan bermanfaat kepada masyarakat di samping sebagai generasi yang bertakwa kepada Allah. Pendek kata, wanitalah yang sebenarnya pembina dan penjana generasi baru yang bakal mewarisi tampuk pemerintahan negara pada masa akan datang.No comments: